Ping zonder plaatjes

Deepdive analyse op hypotheek naar box3 (ipv box1)

2024.05.16 17:35 ReshiramNL Deepdive analyse op hypotheek naar box3 (ipv box1)

Allereerst excuses als zulke longreads niet gewaardeerd worden / geen plek hebben hier. Ik lees hier nog wel eens het idee om de hypotheek van eigen woning “naar box 3 te verplaatsen” om uiteindelijk minder belasting te betalen. Met name relevant voor FIRE omdat ik ook lees over wat zorgen van hoge box3 belasting en dit een manier zou kunnen zijn die te verminderen.
Ik heb zitten rekenen hier aan en wil graag de resultaten delen. Ik laat hier even buiten beschouwing hoe (en of) je je hypotheek van je hoofdverblijf in box3 kan krijgen, en dat er mogelijk risico’s voor de toekomst in zitten als de wetgeving weer verandert. Ik deel het omdat het mogelijk interessant kan zijn hier, en omdat ik benieuwd ben of er onjuistheden in zitten. Let op: deze post is geen advies.
Tl;dr: financieel is het vooral voordeling (tot 5-10k/jaar) om je hypotheek van box1 naar box3 te zetten als:
Het sommetje is in principe simpel: voordeel=lagere box3 belasting – verlies hypotheekrenteaftrek box1 – verlies door evt hogere rente bij de constructie om hypotheek naar box3 te krijgen. Hieronder de elementen even 1-voor-1
Pluspunt: Lagere box 3 belasting:
Misschien eerst even kijken hoe dit ook alweer werkt met een simpel voorbeeldje. Startpunt box3 spaargeld 100k, beleggingen 500k, geen schulden, met fiscaal partner (drempel 114k).
En dan in situatie waarbij je 300k hypotheek van box1 naar box3 verplaatst:
Hoe dichter je met je hypotheekschuld in box3 bij je vermogen boven de drempel komt, hoe harder het gaat omdat op gegeven moment het bedrag boven de drempel naar 0 gaat en je 0 box3 belasting meer betaalt. Daardoor is het voordeel niet linear and veel groter als hypotheek ongeveer even groot is als box3-drempel.
Deepdive sidenote: wat je “wint” in box3 bestaat wiskundig gezien uit 2 delen:
Makkelijker is het misschien om dit grafisch weer te geven ( https://ibb.co/YjKmtN2 ). In het plaatje hier heb ik dat gedaan voor verschillende S en B. Bij box3 vermogens (boven drempel) en hypotheekschulden rond de 500k levert het zo’n 10k per jaar op in box3, en in extreme gevallen met veel vermogen en hoge hypotheek zelfs het dubbele.
Minpunt: Verlies hypotheekrenteaftrek
Bij het verplaatsen van (een deel van) je hypotheek naar box3 verlies je over dat deel hypotheekrenteaftrek. Ik ga even uit van 37% aftrek, wat bij hoge inkomens meestal waar is. Bij lagere inkomens bouwen er nog allemaal toeslagen/kortingen op en af en kan het % hoger of lager zijn. Dat betekent dat je per 100k hypotheek bij 1.5% rente 555 verliest, maar bij 4% 1480. Bij lage rentes werkt het dus beter omdat hierboven in box3 het niet uitmaakt welke rente je betaalt. Als je dat in de grafiek meeneemt ziet dat er zo uit: https://ibb.co/gZTNV9B
Minpunt: Hogere rente
Mogelijk wil een hypotheekaanbieder alleen je hypotheek geven die aan box3 voorwaarden voldoet (bv aflossingsvrij) tegen hogere rente. Als dat je 0.25% kost dan zou er nog 250 euro per 100k hypotheek naar box3 bij komen aan kosten. Als we dat toevoegen aan de grafiek krijgen we dit: https://ibb.co/KDGtp1r
Conclusie:
Als je huidige rente laag is, en je een aanzienlijke hypotheek hebt en vermogen ongeveer evenveel als je hypotheek kan het lonen om deze hypotheek om te zetten naar een box3 hypotheek, bijvoorbeeld in vorm aflossingsvrij of in 31 jaar aflossen. Dat kan niet makkelijk bij elke bank, maar in sommige situaties is het mogelijk. Ook nogmaals wil ik aangeven dat dit geen advies is dit te doen, en dat er ook fouten in mijn berekeningen kunnen zitten (feedback welkom). Met de onvoorspelbaarheid van hoe box3 er uit ziet over een paar jaar kan de situatie ook weer anders zijn waardoor ik persoon hier nu niet iets mee ga doen.
Edit 20/5
Dank voor alle positieve reacties en constructieve discussie. Ik heb geen dingen gelezen waardoor ik de indruk heb dat ik er volledig naast zit. Ik ben wel gewezen op een aantal mogelijk positieve effecten die ik niet heb meegenomen:
  • Een veelgekozen vorm van het naar box3 brengen van een hypotheek is om hem om te zetten naar aflossingsvrij. Dat betekent dat je vanaf dat moment dat geld zelf in de hand hebt om er een hoger rendement uit te halen. Dit gaat met name op bij lage hypotheekrentes, maar je zult wel vermogensbelasting moeten betalen en het is natuurlijk meer risicovol. Dat is ook waarom de overheid/banken er alles aan doen aflossingsvrij in te perken. Het exacte rekenwerk is nog wel ingewikkeld.
  • Deze even onder voorbehoud: als je je hele box1 hypotheek naar box3 zet valt het eigenwoningforfait nog wel in box1. Die zat daar altijd al, maar werd verrekend met de aftrekbare rente en was daardoor niet heel zichtbaar. Als de hypotheek niet meer in box1 zit dan hoef je een groot deel van je eigen woningforfait niet bij je inkomen op te tellen. Dat was ooit 100% vrijgesteld (Wet Hillen), maar wordt afgebouwd tot geen vrijstelling (2048). Op een WOZ van 500k moet je normaal 0.35% (1750 eur) optellen bij je belastbaar inkomen. Als je in de 49.5% schaal zit is dit dus een netto post van ongeveer 875 euro. Als je geen hypotheek in box1 meer hebt dan hoef je daarvan 80% op dit moment niet te betalen, dus dit zou dan zo'n 700 euro netto positief additioneel zijn.
submitted by ReshiramNL to DutchFIRE [link] [comments]


2024.05.15 23:04 101lok101 Nieuw werk gevonden maar wat is het beste?

Hallo ik ben een man van 22 jaar en werkzoekende.
Even een klein achtergrondje, al vanaf jongs af aan (15, misschien nog eerder heb geen idee) wil ik smid worden. Ik heb vmbo PIE gedaan (Produceren Installeren en Elektrotechniek) mijn klas lag mij niet zo dus ik heb die droom op gegeven en ben ICT gaan doen.
----------‐----------- Ik spreek niet graag slecht over mensen maar oh mijn god wat was dit een on uitstaanbare klas. Mensen in deze kas waren in een zekere zin niet perse dom want het vak waar ze voor leren deden (de meeste) uitstekend maar het waren gwn vervelende mensen die overal maar tegenaan schoppen en niks willen behalve geheime zender draaien en bier drinken. Dit is totaal niet wie ik ben en dat is prima maar dit leide wel tot zo'n verre irritatie dat ik eigenlijk niet meer verder wou in de techniek en dus ook de droom van smeden moest opgeven ----------‐-----------TLDR: De klas waar ik in zat heeft/had techniek voor mij verpest
Zoals ik al zij ging ik na het vmbo ICT doen naar 1 jaar in de leukste klas op aarde te hebben gezeten was ik alsnog dood ongelukkig door de manier waarop je het vak leerde. Ik ben met ict gestopt en ben daarna een constructie opleiding gaan doen (metaalbewerking) met het uitzicht om een smid te vinden voor een stageplek.
Dit is gelukt ik daar heb ik de mooiste stageperiode ooit gehad. Helaas had deze smid geen plek om mij een vaste stageplek van 2 jaar te geven. Toevallig kwam er een andere jongen bij deze smid werken op zaterdag die net 2 jaar stage heeft gelopen bij een grotere smederij (ik noem deze smederij even voor het gemak smederij A) ik heb deze smederij gebeld voor een stageplek van 2 jaar en dat kon!
Ik heb hier 2 jaar stage gelopen om na mijn opleiding meteen weg te moeten gaan omdat mijn werkgever niet echt meer door 1 deur kon komen. Om bij smederij A te komen moest ik 45 min heen en 45 terug rijzen 1.5 uur in totaal.
Nou is het zo dat ik nu bij een auto restauratie bedrijf kan komen werken voor 4 dagen in de week en maar 10 min rijden 1 dag in de week ben ik dan in mijn eigen smederijtje bezig. Moet nog rond gemaakt worden maar het is eigenlijk zeker dat ik hier aan de bak kan.
Ik ben er zojuist achter gekomen dat er een vacature open is gekomen bij een smederij.
Ik heb zelf al wel een stuk of 7 smederijen gebeld voor werk maar zonder succes. Deze smederij is 1.5 heen en 1.5 uur terug rijden en ik ben dus aan het overwegen om hier te solliciteren ze zoeken iemand voor 32/40 uur dus dat is ook mooi want dan heb ik nog wel een dag voor mijzelf
TLDR: ik wil al vanaf jongs af aan smid worden en heb deze kans gehad, helaas kon ik niet verder gaan bij het bedrijf waar ik 2 jaar lang mijn opleiding heb gedaan en zoek nu nieuw werk. Ik heb een werkplek gevonden maar er is zojuist een vacature open gekomen dat exact is wat ik wil. Maar echt best ver weg. Tussen de #staat wel het belangrijkste om het goed te begrijpen.
Heel lange post maar nu komt het belangrijkste. Een paar dingen dat ik eigenlijk niet wil is verhuizen, het is op dit moment gewoon geen optie -huizen zijn verschrikkelijk duur -mijn heele leven is in de stad waar ik nu woon(ouders/familie, vriendin, vereniging/vrienden -En mijn eigen werkplaats die ik samen met mijn vader deel (dit huur ik en ik zit hier 3 jaar aan vast)
Dus in jou mening hoe ver zou jij maximaal willen rijzen voor jou werk?
Is het lullig om nu op het laatste moment te zeggen "sorry ik neem de baan toch niet" terwijl het al bijna rond is?
Heben mensen hier ervaring mee en zo ja hoe was het, is het überhaupt te doen?
Sorry voor dit verschrikkelijke lange bericht maar ik wil eigenlijk ook een beetje venten. En voor de mensen die het wel allemaal lezen vond ik (bijna) alles wel nuttige informatie om het compleete plaatje te begrijpen.
submitted by 101lok101 to werkzaken [link] [comments]


2024.05.13 17:01 Klets-4-NL Schroeven in HPL

Beste klussers. Ik heb de boeiboorden van mijn afdakje vervangen door HPL. Nu de boel toch open ligt heb ik besloten om een inbouwstopcontact aan de onderzijde te monteren. Mijn elektra adviseur heeft een stopcontact geleverd en geeft aan dit te schroeven met 4 kleine schroefjes op iedere hoek. Ik ben bang dat als ik ga schroeven de HPL scheurt. Ik vertrouw het ook niet om voor te boren en dan te schroeven. Naast het stopcontact zit de schemer sensor en die wil ik graag bereikbaar houden via het gat van het stopcontact. Dus vastkitten is geen optie. Heeft iemand hier ervaring mee? Ben ik te bang? Hoe groot is de kans dat HPL scheurt?
Het is nogal een prijzig plaatje van 2,5 bij 1, dus ik heb liever niet dat die kapot gaat.
Alvast bedankt voor de te nemen moeite om op deze vraag te reageren.
TL;DR Kun je in HPL schroeven zonder dat de plaat kapot gaat?
submitted by Klets-4-NL to Klussers [link] [comments]


2024.05.10 10:49 Englishoven365 Hoe scharnier inbraakpin verwijderen

Hoe scharnier inbraakpin verwijderen
De titel zegt het al. De borgpin/anti inbraakpin is een los onderdeel wat niet vast zit aan het scharnier Zelf. Het scharnier is niet te verwijderen zonder de pin eruit te halen daar het scharnier plaatje er 'overheen' valt. Draaien met een waterpomptang lukt niet, eruit trekken ook niet, purren of kitten kom ik ook niet verder mee. Maar hoe zit ie in vast in het kozijn?erin geslagen of erin gedraaid zoals een schroef? Tips in hoe te verwijderen? Het waarom: dan kan ik houtrot plekje eronder beter aanpakken...
submitted by Englishoven365 to Klussers [link] [comments]


2024.05.09 08:13 WildMarkWilds Buitenelectra door hout netjes installeren.

Buitenelectra door hout netjes installeren.
Beste klussers.
Ik wil een nieuwe buitenlamp installeren.
Nou heeft de vorige bewoner, zoals in het plaatje te zien is de kabels zo kaal door het hout getrokken.
Hierdoor is er rot ontstaan en de kabels waren bloot door een kabelgootje getrokken naar de lamp toe.
Hoe kan ik dit het beste netjes en veilig maken?
We gaan deze kant schilderen, dus ik wil: - rotte hout weghalen. - kabel veilig doorvoeren voor buiten. - nieuwe lamp installeren boven de deur. (50cm naar rechts) - verfen
Het is lastig binnen nog bij de electra te komen zonder de boel te vernielen.
submitted by WildMarkWilds to Klussers [link] [comments]


2024.04.15 21:37 DutchTinCan ZZP Leerkracht - mis ik iets?

Even een dubbelcheck omdat het zo bizar lijkt. Mijn vrouw wil ZZP-leerkracht worden, en ik ben een kosten(inkomsten)plaatje aan t maken.
Ik kom op: - 208 werkbare dagen (365 - 104 weekend - 52,5 vakantiedagen) - Uurtarief €65 (gemiddeld tussen €55-75) - Geeft omzet €108k. Voorzichtheidshalve €90k gepakt. - Aftrek 20% pensioen - Aftrek €3000/jr arbeidsongeschiktheid (insify) - Aftrek €800/jr beroepsaansprakelijkheid - Aftrek €500/jr bedrijfsaansprakelijkheid - Aftrek €300/jr rechtsbijstand
Totaal bruto inkomsten €65.000 na aftrek alle kosten. Los van t "dagje ziek" tussendoor; mis ik iets? Ze zit nu op nog geen €40k, zonder overwerkuren (ouderavonden e.d.), veel gedoe en gezeur.
Ondertussen heeft ze ZZP collega's die niet bevoegd zijn, beetje yolo-en, weigeren ouderavonden of wat dan ook te doen. Mijn vraag; zie ik iets over t hoofd?
submitted by DutchTinCan to geldzaken [link] [comments]


2024.04.14 16:51 Frirwind Sifon inkorten

Hee klussers,
Ik heb per ongeluk wat in de afvoer gesloopt onder mijn spoelbak in de keuken. Nu wil ik een nieuw sifon plaatsen maar ik vind dat de oude veel te laag uitkomt waardoor veel van de kast geblokkeerd wordt.
Nu is mijn vraag, kan ik het sifon minder lang maken zonder problemen? Of is die lengte strikt noodzakelijk? Ter verduidelijking, ik heb het over het deel dat in dit plaatje "tailpiece" wordt genoemd. https://www.oatey.com/sites/default/files/2022-10/P-Trap_Blog_01.jpg
Bedankt!
submitted by Frirwind to Klussers [link] [comments]


2024.04.09 14:22 DutchChefKef Is het tekenen van spleetogen racistisch?

Nee, niet weer een karma farm met open deuren... Het is een echte issue hier op de werkvloer.
In een cartoon voor een corporate moet er meer diversiteit getoond worden, dat ligt natuurlijk heel lastig allemaal. Het is een cartoon, maar toch wil je diverse etniciteiten tonen.
De opdrachtgever wilt na feedback "Chinese man moet nog Chinezer, geef hem spleetogen".
Ik heb hier bedenkingen bij of dit zijn doel voorbij gaat, of kan ik dit slecht inschatten?
Uiteraard is de situatie zonder de werkelijke plaatjes lastig in te schatten, maar los je nu het probleem op door spleetogen toe te voegen.
Aangezien het hier een discussie wordt die nergens toe leidt, vroeg ik mij af hoe denken jullie hierover?
submitted by DutchChefKef to nederlands [link] [comments]


2024.04.06 16:27 Straight-Example-152 Notes 201020059101992

VLAN:


Inter-VLAN routing:


Multi-router on a stick:


LLDP (Link Layer Discovery Protocol):

SSH (Secure Shell) poort 22:

Enable secret:

Console:

Web server
Acl (Acces list)

Configuratie stappen per onderdeel op Cisco routeswitch:

VLAN:
1. VLAN creëren:

2. Poorten toewijzen aan VLAN:

3. Inter-VLAN routing:
Router-on-a-stick:

Multi-router on a stick:

LLDP:
1. LLDP inschakelen:

2. LLDP-advertentie-interval configureren:

SSH:
1. SSH server inschakelen:

2. Gebruikersnaam en wachtwoord configureren:

Enable secret:

Console:
1. Console downloaden en installeren:

2. Verbinding maken met de routeswitch:

3. Configuratie beheren:

Overzicht van Cisco CLI commands:

VLAN:

Inter-VLAN routing:
Router-on-a-stick:

Multi-router on a stick:

LLDP:

SSH:

Enable secret:

Extra:

submitted by Straight-Example-152 to u/Straight-Example-152 [link] [comments]


2024.04.06 16:26 Straight-Example-152 Notes

VLAN:


Inter-VLAN routing:


Multi-router on a stick:


LLDP (Link Layer Discovery Protocol):

SSH (Secure Shell) poort 22:

Enable secret:

Console:

Web server
Acl (Acces list)

Configuratie stappen per onderdeel op Cisco routeswitch:

VLAN:
1. VLAN creëren:

2. Poorten toewijzen aan VLAN:

3. Inter-VLAN routing:
Router-on-a-stick:

Multi-router on a stick:

LLDP:
1. LLDP inschakelen:

2. LLDP-advertentie-interval configureren:

SSH:
1. SSH server inschakelen:

2. Gebruikersnaam en wachtwoord configureren:

Enable secret:

Console:
1. Console downloaden en installeren:

2. Verbinding maken met de routeswitch:

3. Configuratie beheren:

Overzicht van Cisco CLI commands:

VLAN:

Inter-VLAN routing:
Router-on-a-stick:

Multi-router on a stick:

LLDP:

SSH:

Enable secret:

Extra:

submitted by Straight-Example-152 to u/Straight-Example-152 [link] [comments]


2024.04.06 12:19 FreyoPMO Break Free from Porn Dutch

Breek Los: Het Einde van PMO
Oke, ik ga dit een keertje doen en ik zal de bijbehorende bestanden uploaden. Deze bestanden zullen je helpen PMO te verslaan. Het is vertaald naar het Nederlands en gericht op een Nederlands publiek. De vertaling is niet 100% accuraat maar zeker 80-90% om echt te begrijpen wat er staat. Echter, voordat je begint aan deze reis, moet je een paar dingen doen. Ik kan veilig zeggen dat ik na 1 jaar volledig ben gestopt met PMO en de triggers ervan. Ook woorden, afbeeldingen, YouTube, pornosites doen mij niks meer; ik laat het leven zonder verafschuwing te hebben. Het is het gevoel dat niet-gebruikers hebben. Dit wordt een van je beste openbaringen in je leven. PMO is niet alleen iets menselijks maar ook iets spiritueels, althans het effect ervan breekt je geest. Daarom is meditatie in combinatie met goed eten belangrijk.
1.Neem Jezelf Serieus Ik zie veel mensen klagen, "oh, het werkt niet" of "oh, ik heb geen tijd om boeken te lezen", of ze beginnen expres traag en stellen uit. Of ze verzinnen nog een illusie bovenop de PMO-illusie om maar niet te hoeven beginnen. Ook zie ik mensen falen en dan denk ik, heb je wel alles doorgenomen en gerepeteerd? Neem dus jezelf serieus. Als je denkt dat je met bellen blazen, een plastic zwaard, en met shortcuts PMO wilt verslaan, dan zal je een miserabel persoon blijven. Zorg dat je uitgerust bent met de beste armor en een strategisch plan. Het is belangrijk om ja te zeggen tegen één ding, maar nog veel belangrijker om nee te zeggen tegen duizend andere dingen. Dus als een vriend wil chillen of mensen willen je afleiden, zeg nee. Focus op dit alleen. Je wilt toch voorgoed hiervan af zijn, je ouders en vrienden interesseren het niet, omdat ze vaak niet eens weten dat je een PMO-verslaving hebt.
2.Maak Tijd Vrij Als je echt om je situatie geeft, zou ik vragen om een week vrij te nemen of dit in de vakanties te doen als je student bent. Als je werkt, neem vakantiedagen op. Het beste is dat je boeken en informatie vlak achter elkaar leest zodat de informatieflow direct vers blijft, zodat jij het hele plaatje begrijpt. Nogmaals, dit klinkt heftig, en je denkt waarschijnlijk, "oh, maar nu heb ik een week de tijd. Wat doe ik met de rest van de tijd?" In die week moet je gaan mediteren nadat je één boek of klein boekje uit hebt. Ga observeren wat je hebt geleerd. Als iets niet duidelijk is, ga na je meditatie op zoek naar wat je wilt weten en ga door naar het volgende boek.
3.Geloven is Niet Hetzelfde als Begrijpen Mensen falen, ondanks dat dit velen heeft geholpen te stoppen, omdat ze wanhopig zijn om het te geloven in plaats van te begrijpen. Ze gaan op dezelfde illusievoet verder als met PMO. Het begrijpen is cruciaal om echt vrij te zijn. Begrijpen betekent nadenken over wat je leest, soms moet je pauze nemen om na te denken. Daarom moet je een week vrij nemen en mediteren om dit te begrijpen. Als je dit gaat doen terwijl je al druk bent met werk of school, zal dit nooit prioriteit worden. Bedenk eens, alle religieuze mensen zouden hun geloof echt beter begrijpen in plaats van geloven als ze hun boeken lezen, zodat ze nog meer naar hun god trekken. Ik vind het jammer om te zien dat bijvoorbeeld niemand meer een geloof kiest door eerst alle boeken van andere geloven te lezen en dan pas te kiezen. Zo zal je keuze altijd sterker zijn dan die van wie dan ook. Dat geldt ook voor PMO.
4.Reperteren Nadat je in die week volledig het materiaal hebt gelezen, begrepen en notities hebt gemaakt, is het tijd om de kleinere boekjes gedurende de ochtend en avond te lezen. Dus als je opstaat en als je weer naar bed gaat. Dit ga je doen totdat je het gevoel hebt dat je kunt dromen wat er staat. Ik beveel dit tussen de 60 dagen aan.
5.Ga Niet Anderen Helpen, Maar Help Jezelf Onthoud dat je anderen niet kunt helpen als je jezelf niet hebt geholpen. Ga pas andere mensen helpen als je dit probleem zelf hebt opgelost en het niet meer terugkeert. Mijn advies is om terug te komen op forums pas als je na één jaar solide geen PMO meer gebruikt en echt weet dat je het aan kunt. Dat helpen kan je de illusie geven dat je je eigen problemen wilt vermijden. Dus ik wil hier geen comments zien, alleen vragen. Ik wil geen shortcuts zien, alles staat duidelijk in het Nederlands in de instructies. Ik wil dus geen vieringen horen, want niet-gebruikers vieren ook niet dat ze niet verslaafd zijn. Het enige wat ik wil zien is vragen over begrip of als je ergens mee zit wat je niet begrijpt.
6.Geniet van de Vrijheid Geniet van je vrijheid, de keuze die je maakt om geen PMO te gebruiken. Het heeft nooit voordelen gehad; het is een illusie, een rookgordijn, een VR in je brein die zich afspeelt. Het is een videogame die bijna echt lijkt.
submitted by FreyoPMO to NoFap [link] [comments]


2024.04.03 21:53 Bernie529 Weer extra beveiliging bij leggen van struikelstenen Bussum en Naarden

Weer extra beveiliging bij leggen van struikelstenen Bussum en Naarden
Triest dat dit niet gewoon zonder beveiliging kan.
"Wat is een struikelsteen?
Een struikelsteen is een steen met dun messing plaatje dat in de stoep voor een huis wordt geplaatst om te herdenken dat daar tijdens de Tweede Wereldoorlog mensen hebben gewoond die door de Nazi's zijn weggevoerd en vermoord. Op de steen staat de naam van de persoon, de geboortedatum en de datum van deportatie en overlijden."
submitted by Bernie529 to nederlands [link] [comments]


2024.04.02 16:04 Expensive-Score-3287 Knelplaatje lekt

Knelplaatje lekt
Goedemiddag, ik heb een nieuwe radiator aangesloten. Mogelijk sluit ik nog een radiator aan in de winter, als het te koud blijkt.
Om voorbereid te zijn heb ik zowel bij aan en afvoer van de radiator een T stuk gebruikt 22x1/2x22
Op de bovenste 22 komt de leiding binnen. Op de 1/2 is de radiator op aangesloten. In de onderste heb ik een knelplaatje gebruikt. Hier komt de leiding van de extra radiator mocht dat nodig blijken
Nu lekt één van de knelplaatjes. Verder aandraaien lukt niet
Kan de oorzaak zijn dat ik een knelplaatje van een ander merk dan het T stuk heb gebruikt?
Heb ik de knelplaat op de juiste manier bevestigd, zonder gebruik van tape/loctite?
Kan het helpen om loctite 55 om de wartel te doen of kan ik beter een nieuw plaatje kopen? Of lost dit zichzelf op binnen een paar dagen?
Ik wil goed voorbereid zijn omdat het vervelend is om het systeem steeds weer leeg te maken, bijvullen, ontluchten etc.
submitted by Expensive-Score-3287 to Klussers [link] [comments]


2024.03.28 16:48 Moist-Ad-2400 Making a serversetup

Hi,
I’m new to powershell but for a schoolproject I have to make a serversetup from installation options, name change, promoting to domaincontroller till active directory.
But I don’t really know how to start and I have 2 months to make it.
Do you guys have any tips ?
Thanks and have a nice day:)
Edit: Hey I have been working on my script but im having diffculties for some reason i cant get the name to change, and de ADDS intallation is not working would you guys know a solution to this ?
My code is here (it is in dutch beacuse thats the language I do my course in):
#------------------------------------------------------------------------------------- # Naam: # Klas: #-------------------------------------------------------------------------------------- $DebugPreference = "Continue" #$DebugPreference = "Silentlycontinue" function Get-ServerInfoFromXMLFile { param ( [string]$xmlFilePad ) [xml]$xmlContent = Get-Content $xmlFilePad return $xmlContent.ServerInfo } # dit is de functie om de gevraagde info te halen uit de XML file in het pad: ..... # doel van de functie server installatie info op te halen van de XML file # gebruikte parameter voor deze functie is $xmlFilePad ( dit is het pad tot het xml file waarin de gegevens inzitten) # Wat doet de functie: leest de info met de cmdlet Get-Content -- > erna zet hij deze om naar een xml object #erna neemt die de info van de xml object en zet het om naar een normaal object fuction Set-ServerName($servernaam) { # - maak een gelijkaardige functie voor de workstation en zorg ervoor dat nadat het de workstation een nieuwe naam geeft het terug naar de laatste scherm gaat waar het was. param ( [string]$ServerNaam ) Rename-Computer -NewName $ServerNaam -norestart Write-Host "Servernaam is gewijzigd naar $ServerNaam" } # doel is het aangeven van de gevraagde naam aan de server # hiervoor maak ik gebruik van de cmdlet Rename-Computer en de parameter NewName function Install-ADDS { if (-not (Get-WindowsFeature -Name AD-Domain-Services)) { if ($env:COMPUTERNAME -eq $ServerNaam) { $OSInformatie = Get-CimInstance -ClassName Win32_OperatingSystem if ($OSInformatie.ProductType -eq 3) { Install-WindowsFeature -Name AD-Domain-Services -IncludeManagementTools Write-Host "ADDS is geïnstalleerd" } else { Write-Host "Dit is geen server, de installatie zal geannuleerd worden" } } else { Write-Host "De computernaam moet nog gewijzigd worden" } } else { Write-Host "ADDS is al geïnstalleerd op $ServerNaam" } } # Doel: Deze functie installeert Active Directory Domain Services (ADDS) op een Windows Server. # Uitleg: # - Het initiële 'if'-blok controleert of de functie niet is geïnstalleerd. # - Indien waar, gaat die erna kijken of de naam klopt voordat die de ADDS installeers, als het klopt wordt de functie geïnstalleerd en wordt een succesbericht weergegeven. # - Het eerste 'else'-blok wordt weeregven als de naam niet klopt. # - Het tweede 'else'-blok handelt is voor als de ADDS al is geinstalleerd en de naam klopt. #- ik heb nog een if gezet dat checkt dat waarop de ADDS wordt geinstalleerd echt een server is een geen workstation. als het een workstation is zal die # zeggen dat het niet mogelijk is als het geen workstation is zal hij de ADDS instzlleren. # Dit heb ik gedaan door Install-WindowsFeature cmdlet te gebruiken om de ADDS features te intalleren, -Name parameter specifieert de feature naam (?), #-IncludeManagementTools verzekert dat de de ADDS tools geinstalleerd worden. function Promote-DomainController { param ( [string]$DomainNaam, [string]$ServerNaam ) if (-not (Test-Connection -ComputerName $DomainName -Count 1 -Quiet)) { # Create the domain Install-ADDSForest -DomainName $DomainName -InstallDns } $serverType = (Get-WmiObject -Class Win32_ComputerSystem).PCSystemType if ($serverType -eq 2) { # Het is een workstation, dus toevoegen aan domain Add-Computer -DomainName $DomainName Write-Host "Workstation $ServerName added to domain $DomainName" } elseif ($serverType -eq 3) { # Het is een server , dus promoten tot domain controller Install-ADDSDomainController -DomainName $DomainName -InstallDns -CreateDnsDelegation ` -DatabasePath "C:\Windows\NTDS" -LogPath "C:\Windows\NTDS" -SysvolPath "C:\Windows\SYSVOL" -Force Write-Host "Server $ServerName promoted to domain controller in domain $DomainName" } else { Write-Host "Geen gekend toestel." } } # De eerste if: De testconnection is er om te checken met de computer waarop de domain staat als hij antwoord op een ping, zal die aangeven of het een succes was of niet is gelukt. # De tweede if: #- gaan we checken of we bezig zijn op een server of workstation, met Get-WmiObject cmdlet dat management info haalt uit de computer. Bij mij gaat die het #doen uit Class Win32_ComputerSystem en de PCSystemType gaat geven of het een workstation is of een server. #- Het resultaat van (Get-WmiObject -Class Win32_ComputerSystem).PCSystemType) slaan we op in de variabele $serverType en als de variable gelijk is aan 2 is het een workstation en wordt die gewoon aan het domain toegegevoegd #als het 3 (dit is dan ook de elseif) is is het een server en wordt die ook gepromoot tot domain controller. #- en als hij het niet herkend de type machine/toestel geeft hij een bericht. function Restart-ComputerNow { Restart-Computer -Force } # doel is om direct een herstart van de computer ui te voeren # hiervoor heb ik gebruik gemaakt van de cmdlet Restart-computer en de parameter -Force dit zorgt dat ik direct een herstart heb zonder een vraag naar confirmatie function Show-Menu { param ( [string]$Titlel = 'Server Installation Menu' ) Clear-Host Write-Host ===================$Titlel================= Write-Host "1. Wijzig de computernaam" Write-Host "2. Wijzig de netwerkinstellingen" Write-Host "3. Installeer de ADDS" Write-Host "4. Promoten tot domain controller" Write-Host "5. Herstart de computer" Write-Host "S. Stoppen" } $serverInfo = Get-ServerInfoFromXML -xmlFilepad "Z:\scripting\settings\instellingen.xml" do { Show-Menu $input = Read-Host "Maak een keuze" switch ($input) { '1' { Write-Debug "De servernaam veranderen..." Set-ServerName -ServerNaam $serverinfo.servernaam Restart-ComputerNow } '2' { Write-Debug "De netwerkinstellingen worden gewijzigd..." # Add your network settings code here } '3' { Write-Debug "Installeren van ADDS..." Install-ADDS } '4' { Write-Debug "Promoten to domain controller..." Promote-DomainController } '5' { Write-Debug "Herstarten van computer..." Restart-ComputerNow } 'S' { return } } } while ($input -ne 'S') #------------------------------------------------------------------------------------- # Naam: Marianna Mutuameno Catxabala # Klas: G_1SNB_D1 #-------------------------------------------------------------------------------------- $DebugPreference = "Continue" #$DebugPreference = "Silentlycontinue" function Get-ServerInfoFromXMLFile { param ( [string]$xmlFilePad ) [xml]$xmlContent = Get-Content $xmlFilePad return $xmlContent.ServerInfo } # dit is de functie om de gevraagde info te halen uit de XML file in het pad: ..... # doel van de functie server installatie info op te halen van de XML file # gebruikte parameter voor deze functie is $xmlFilePad ( dit is het pad tot het xml file waarin de gegevens inzitten) # Wat doet de functie: leest de info met de cmdlet Get-Content -- > erna zet hij deze om naar een xml object #erna neemt die de info van de xml object en zet het om naar een normaal object fuction Set-ServerName($servernaam) { # - maak een gelijkaardige functie voor de workstation en zorg ervoor dat nadat het de workstation een nieuwe naam geeft het terug naar de laatste scherm gaat waar het was. param ( [string]$ServerNaam ) Rename-Computer -NewName $ServerNaam -norestart Write-Host "Servernaam is gewijzigd naar $ServerNaam" } # doel is het aangeven van de gevraagde naam aan de server # hiervoor maak ik gebruik van de cmdlet Rename-Computer en de parameter NewName function Install-ADDS { if (-not (Get-WindowsFeature -Name AD-Domain-Services)) { if ($env:COMPUTERNAME -eq $ServerNaam) { $OSInformatie = Get-CimInstance -ClassName Win32_OperatingSystem if ($OSInformatie.ProductType -eq 3) { Install-WindowsFeature -Name AD-Domain-Services -IncludeManagementTools Write-Host "ADDS is geïnstalleerd" } else { Write-Host "Dit is geen server, de installatie zal geannuleerd worden" } } else { Write-Host "De computernaam moet nog gewijzigd worden" } } else { Write-Host "ADDS is al geïnstalleerd op $ServerNaam" } } # Doel: Deze functie installeert Active Directory Domain Services (ADDS) op een Windows Server. # Uitleg: # - Het initiële 'if'-blok controleert of de functie niet is geïnstalleerd. # - Indien waar, gaat die erna kijken of de naam klopt voordat die de ADDS installeers, als het klopt wordt de functie geïnstalleerd en wordt een succesbericht weergegeven. # - Het eerste 'else'-blok wordt weeregven als de naam niet klopt. # - Het tweede 'else'-blok handelt is voor als de ADDS al is geinstalleerd en de naam klopt. #- ik heb nog een if gezet dat checkt dat waarop de ADDS wordt geinstalleerd echt een server is een geen workstation. als het een workstation is zal die # zeggen dat het niet mogelijk is als het geen workstation is zal hij de ADDS instzlleren. # Dit heb ik gedaan door Install-WindowsFeature cmdlet te gebruiken om de ADDS features te intalleren, -Name parameter specifieert de feature naam (?), #-IncludeManagementTools verzekert dat de de ADDS tools geinstalleerd worden. function Promote-DomainController { param ( [string]$DomainNaam, [string]$ServerNaam ) if (-not (Test-Connection -ComputerName $DomainName -Count 1 -Quiet)) { # Create the domain Install-ADDSForest -DomainName $DomainName -InstallDns } $serverType = (Get-WmiObject -Class Win32_ComputerSystem).PCSystemType if ($serverType -eq 2) { # Het is een workstation, dus toevoegen aan domain Add-Computer -DomainName $DomainName Write-Host "Workstation $ServerName added to domain $DomainName" } elseif ($serverType -eq 3) { # Het is een server , dus promoten tot domain controller Install-ADDSDomainController -DomainName $DomainName -InstallDns -CreateDnsDelegation ` -DatabasePath "C:\Windows\NTDS" -LogPath "C:\Windows\NTDS" -SysvolPath "C:\Windows\SYSVOL" -Force Write-Host "Server $ServerName promoted to domain controller in domain $DomainName" } else { Write-Host "Geen gekend toestel." } } # De eerste if: De testconnection is er om te checken met de computer waarop de domain staat als hij antwoord op een ping, zal die aangeven of het een succes was of niet is gelukt. # De tweede if: #- gaan we checken of we bezig zijn op een server of workstation, met Get-WmiObject cmdlet dat management info haalt uit de computer. Bij mij gaat die het #doen uit Class Win32_ComputerSystem en de PCSystemType gaat geven of het een workstation is of een server. #- Het resultaat van (Get-WmiObject -Class Win32_ComputerSystem).PCSystemType) slaan we op in de variabele $serverType en als de variable gelijk is aan 2 is het een workstation en wordt die gewoon aan het domain toegegevoegd #als het 3 (dit is dan ook de elseif) is is het een server en wordt die ook gepromoot tot domain controller. #- en als hij het niet herkend de type machine/toestel geeft hij een bericht. function Restart-ComputerNow { Restart-Computer -Force } # doel is om direct een herstart van de computer ui te voeren # hiervoor heb ik gebruik gemaakt van de cmdlet Restart-computer en de parameter -Force dit zorgt dat ik direct een herstart heb zonder een vraag naar confirmatie function Show-Menu { param ( [string]$Titlel = 'Server Installation Menu' ) Clear-Host Write-Host ===================$Titlel================= Write-Host "1. Wijzig de computernaam" Write-Host "2. Wijzig de netwerkinstellingen" Write-Host "3. Installeer de ADDS" Write-Host "4. Promoten tot domain controller" Write-Host "5. Herstart de computer" Write-Host "S. Stoppen" } $serverInfo = Get-ServerInfoFromXML -xmlFilepad "Z:\scripting\settings\instellingen.xml" do { Show-Menu $input = Read-Host "Maak een keuze" switch ($input) { '1' { Write-Debug "De servernaam veranderen..." Set-ServerName -ServerNaam $serverinfo.servernaam Restart-ComputerNow } '2' { Write-Debug "De netwerkinstellingen worden gewijzigd..." # Add your network settings code here } '3' { Write-Debug "Installeren van ADDS..." Install-ADDS } '4' { Write-Debug "Promoten to domain controller..." Promote-DomainController } '5' { Write-Debug "Herstarten van computer..." Restart-ComputerNow } 'S' { return } } } while ($input -ne 'S') 
submitted by Moist-Ad-2400 to PowerShell [link] [comments]


2024.03.27 16:32 ChanDroid_ Pensioenstrategie voor financiële onafhankelijkheid (NL)

Dit is een post met allereerst een pensioenstrategie en daarna de implementatievragen voor die strategie. Het originele stuk heeft ook wat plaatjes die ik helaas niet ingevoegd krijg, dus als je daar tips voor hebt laat het weten! Het dient met name om de eens te kijken hoe jullie hierop reflecteren en mochten er toevallig experts zitten die antwoord kunnen geven op vraag 1 t/m 6 ga je gang! :)
Pensioenstrategie voor financiële onafhankelijkheid Er is een pot met euro’s die nu ingezet kan worden voor investeringen die vrij toegankelijk blijft zonder tijdsresitricties (via een bellegingsrekening) of die weggezet kan worden in een vermogensbelastingvrije pensioenpot die toegankelijk is over +/-25 jaar (rekening voor pijler 3 van pensioenstelsel). De bedoeling van de pensioenstrategie is om de toegankelijkheid tot kapitaal hoog te houden, zodat je flexibel blijft in het leven. En aan de andere kant ook optimaliseert hoe het pensioen rendeert (2% extra rendement vermindering van vermogensbelasting is natuurlijk een groot voordeel). Daarbij is de ‘best of two worlds’ misschien wel de optie om 1x in de 10 jaar gebruik te maken van de ‘jaarruimte’ voor extra aanvulling op het pensioen.
De relevantie van geld in verschillende levensfases: [Plaatje, krijg ik niet ingevoegd helaas]
Investeringen dien je ook te zien in het kader van de levensfase waarin je zit. In je ‘old life’ is geld het minst belangrijk. In je ‘mid life’ wil ik met name zorgen dat mijn ‘cash flow’ goed blijft en je daarmee eventueel ‘tijd’ kan kopen. In het vorige leven (yung life) was met name geld een beperkende factor en was de focus en bewustzijn over deze fasen er nog niet. De strategie nu (mid life) is om kapitaal op het juiste moment te alloceren, zodat je tijdwinst boekt op het moment dat je eventueel financieel onafhankelijk bent (FI). Het gaat daarbij om de vrijheid te kiezen wat te doen, niet perse vroeg met pensioen gaan: [Plaatje, krijg ik niet ingevoegd helaas]
Pensioenstrategie implementatievragen In NL kan je één keer per 10 jaar je jaarruimte in één keer inzetten. Je jaarruimte is namelijk te gebruiken met een terugwerkende kracht van 10 jaar. De inleg op je jaarruimte is ook nog eens aftrekbaar van jouw brutoloon van dat jaar. Verder kent NL een drie pijler systeem voor pensioen:
  1. Algemene Ouderdomswet (AOW)
  2. Pensioenopbouw via de werkgever
  3. Individuele aanvullende pensioenvoorzieningen Stel nu het volgende voor: er is een totaalvermogen beschikbaar van 500K (gezamelijk vermogen). We maken €100.000 vrij om te alloceren naar pijler drie, een individuele aanvullende pensioenvoorziening. De verdeling is als volgt:
En stel het volgende jaarinkomen voor van getrouwde personen:
Persoon 1: 115K Persoon 2: 75K
Dan zijn dit de vragen die resteren:
  1. Allereerst een checkvraag of mijn aannames en beschrijvingen überhaupt correct zijn. En of er misschien een veel betere implementatiestrategie is ten behoeve van financiële onafhankelijkheid.
  2. Hoeveel mag persoon 1 en 2 precies alloceren in pijler 3? Daarbij genieten ze beiden van opbouw via pijler 1 en 2. Deze vraag is dus een jaarruimte berekening voor pijler 3.
  3. Stel dat je de maximale jaarruimte inlegt voor persoon 1 en 2, welk effect heeft dat dan voor de belastingen van dat jaar?
  4. Wat gebeurt er precies bij het overlijden van een persoon of beiden voor de pensioenleeftijd met het tegoed in pijler 3?
  5. Op welke manier heb je beschikking over het geld op pensioengerechtigde leeftijd? En wanneer mag je precies de pensioenuitkering starten?
  6. Voor de eerste 20 jaar dient de 100K geïnvesteerd te worden in de S&P500 voor 100%. Daarna moet het mogelijk zijn om het geïnvesteerd bedrag anders te alloceren (bijvoorbeeld 80% naar obligaties en 20% wereldmarkt). Tussentijds inleggen en eventueel alloceren dient ook mogelijk te zijn. Bij welke partij zou dit kunnen?
submitted by ChanDroid_ to DutchFIRE [link] [comments]


2024.03.20 14:27 Electronic_Chain1595 Beste optie kleine badkamer

Beste optie kleine badkamer
Hallo /klussers,
Ik heb spijt dat ik bij de verbouwing van de badkamer op de 1e verdieping niet voor vloerverwarming ben gegaan. Nu zijn we bezig met een dakopbouw en nu wil ik het bij de tweede badkamer wel goed doen. Badkamer is nog geen 2 x 2 meter en de verdieping wordt naar de huidige normen geisoleerd.
Ik neig naar een vloerverwarming op waterbasis. Stel dat ik ooit overstap op een (hybride) warmtepomp, dan is het de meest effeciente manier van stoken. Elektrische vloerverwarming is makkelijker aan te leggen, heeft een lagere opbouwhoogte en is flexibeler in de aansturing
Wat zijn jullie ervaringen, en wat zouden jullie aanraden in deze situatie?
  1. Elektrische vloerverwarming - meest flexibel en lage opbouwhoogte.
  2. Vloerverwarming op waterbasis met RTL knop op de retour. Schijnt te werken, maar ik begrijp niet zo goed hoe de aanvoertemperatuur van de vloer wordt geregeld. Of werkt dit alleen met lagetemperatuurverwarming.
  3. Vloerverwarming op retour (handoek) radiator. Thermostaatknop op de radiator en een RTL-knop tussen de retour van de radiator en de vloerverwarming.

Plaatje. Badkamer wordt zonder bad.
submitted by Electronic_Chain1595 to Klussers [link] [comments]


2024.03.20 14:06 Impossible-Rooster93 Waarom is Wilders minder erg voor Omtzigt dan Timmermans?

Mr. Bestaanszekerheid gaat de fascist aan een kabinet helpen, welke naam ze er ook aan geven voor de beeldvorming. (program, intra extra parlementair, telegravementair, etc.. verzin er een en kleur de plaatjes zou ik zeggen)

Wat ik het allerminste begrijp aan PO is waarom een fascist minder erg is om mee samen te werken dan een linkse EU tuinkabouter? Want als je bezig wil met deugdelijk bestuur etc., waarom kies je dan voor een opportunist zonder democratische partijstructuur met een haat aan Marokkanen?

Ben ik niet xenofoob genoeg om dit te begrijpen?
submitted by Impossible-Rooster93 to Politiek [link] [comments]


2024.03.16 10:58 shitbricksforhome Plaatje random deurklink blijft niet meer zitten, hoe los ik dit op?

Plaatje random deurklink blijft niet meer zitten, hoe los ik dit op?
De vorige bewoners hebben het plaatje van een loszittende deurklink dusdanig vaak geprobeerd te bevestigen dat er rondom de deurklink geen deur meer over is om hem vast te maken.
Nu heb ik een andere gekocht die aan een kant bevestigd zou kunnen worden omdat deze verder uitsteekt, maar dan wordt de bovenkant nog steeds in het niets vastgeschroefd. Hoe kan ik dit oplossen zonder een nieuwe deur te hoeven kopen? Alvast bedankt!
submitted by shitbricksforhome to Klussers [link] [comments]


2024.02.03 06:17 tropicroots Plafond zonder isolatie; ventileren nodig onder plat dak?

Plafond zonder isolatie; ventileren nodig onder plat dak?
Beste klussers,
Dank voor al jullie eerdere advies. Ik ben er inmiddels wel over uit dat ik niet mijn platte dak aan de binnenkant ga isoleren. Dat laat ik aan de buitenzijde doen om kans op ophopende vocht tegen te gaan. Ik stop dus geen isolatie tussen mijn balken en laat deze ruimte leeg (waar eerst allemaal oud riet zat).
Je zou zeggen dat ik dan nu gewoon kan beginnen met gipsplaten tegen mijn rachelwerk kan monteren. Of, is het verstandig om alsnog iets van een ventiltatieventiel [plaatje 3], (niet mechanisch, dus zonder fan = gewoon alleen een gat met een afdekplaatje) te plaatsen in mijn gipsplaat plafonds zodat de lucht boven mijn plafond (tussen de balken dus) en onder het plafond (in de kamer dus) wat beter uit kunnen wisselen = extra ventilatie?

Plaatje 1

Plaatje 2



Plaatje 3
submitted by tropicroots to Klussers [link] [comments]


2024.01.06 14:27 All-Cesco Kosten voor versteviging van de vloer.

Hai en en de beste wensen nog!
Mijn vader heeft bod gekregen van een bedrijf dat de de vloer aan de achterzijde moet helpen ondersteunen omdat er wat verzakking plaatsvindt.Volgens de offerte moet het plaatje rondkomen net boven de 1000 euro exclusief btw.
Het gaat hier om het aanbrengen van 3 vloerbalken, vuren 50x175 mm, een strijkbalk en het wordt vastgemaakt met rvs-schroeven en lijm.
Zonder de offerte had ikzelf van tevoren gerekend op een hogere prijs, dus al met al valt de prijs me mee. Maar dan ben ik toch benieuwd waar de discrepantie vandaan komt.Heb ik de prijs zelf veel te hoog ingeschat, is de prijs eigenlijk veel te hoog of is dit daadwerkelijk een redelijke prijs voor het werk dat geleverd moet gaan worden?
Groetjes!
submitted by All-Cesco to nederlands [link] [comments]


2024.01.02 21:57 Syanth Vragen NHG meerwerk en hypotheek

Even beginnend op een goede-noot in ieder geval maar iedereen happy new year en de beste wensen natuurlijk!
Ik en mijn vriendin gaan morgen een nieuwbouw huis kopen (nahja het tekenen van het koopcontract) heel leuk natuurlijk alleen vind ik de NHG grens en het meerwerk verhaal een beetje vaag.
Plaatje momenteel: Huis zelf kost 404.500 Keukencheque 2650 Geen keuken maar wel al een badkamer (basic natuurlijk) Hypotheek aanvraag voor 437.000 (de grens is 435.000 maar we hebben nog extra zonnepanelen nodig dus iets hoger want dat is leuk voor de natuur.)
Momenteel was ons plan om een uitbouw te nemen + keuken + badkamer wat loze leidingen maar de rest buiten het bouwdepot en achteraf te doen. Maar hoe zit dit nou precies. Zo ver ik begreep moet een huis voldoen aan het gebouw zelf + keuken + badkamer. Nou ging ik van badkamer 7k keuken 10k uitbouw 20k uit wat natuurlijk niet zou passen.
Om toch aan de NHG grens te voldoen zou je dan bijvoorbeeld de keuken cheque kunnen cashen (krijg je maar 1600) een factuurtje aanvragen bij een boer voor een goedkope 2000 euro keuken badkamer en uitbouw en loze leidingen wel via de aannemer doen om zo onder de NHG grens te blijven en dan later toch de keuken upgrade zonder gezeik?
Jammer genoeg is de uitbouw echt een must omdat de uitbouw achteraf doen echt een super gezeik zou zijn omdat ze de buurmans uitbouw dan een paar centimeter op jou grond mogen zetten en als je dan een uitbouw neemt komt er een spleet tussen bla bla (ja dat kan blijkbaar staat zo opgenomen in het koopcontract).
submitted by Syanth to geldzaken [link] [comments]


2023.12.23 14:05 dropsleuteltje De toekomst

Ik had 25 moeten zijn in 1980. Maar aan ik had en wat als hebben we niks. Ik weet het antwoord wel; op mezelf focussen. Maar dat lukt me niet altijd. Het leek me verlossend om het van me af te schrijven. Het volgende bericht bevat een pessimistische, generaliserende, cynische en nostalgische lap tekst die een aantal dingen die me tegenstaan omvatten. Wellicht is het zelfs conservatief? Scroll verder als je daar niet op zit te wachten.
Ik vrees voor de toekomst. Wat wij beschouwen als “progressie” is in werkelijkheid al een veel te lange tijd degressie. Ik walg van technologische ontwikkelingen, de betutteling, voertuigen die ieder jaar nog lelijker en robotischer worden, de hedendaagse architectuur, al ziet Flevoland er op zijn zachtst gezegd ook niet heel aangenaam uit. Chrome is vervangen voor plastic, brandstof voor lithium accu’s. Zelfrijdende Tesla’s waarvan je de ramen en deuren van binnen niet open kunt krijgen als de batterij van de sleutel of batterij van de computer leeg is. De aan en uitknop en intensiteit van de lampen en de temperatuur in je woning vanaf je smartphone kunnen bedienen. Pinnen met je smartphone. Kluisjes bij poppodia alleen online kunnen activeren met een QR code en IDeal op je smartphone, waar je eerst een account voor moet aanmaken. Je boodschappen bestellen met je smartphone bij een supermarkt die 10 minuten lopen is. Als je instanties belt moet je ze mailen, als je ze mailt word je dagen later door ze gebeld. Een tijd geleden bezocht ik het NXT museum. Een van de laatste plekken waar ik moet wezen, als ik ergens leeg en ontoepasselijk van word is het koude nietszeggende futuristische kunst, maar ach het liep door omstandigheden zo. Ik kom binnen, zie 2 werknemers achter de balie zitten, groet ze en geef aan dat ik een kaartje wil kopen. Dat moet via onze website met je smartphone, evenals de kluisjes, luidt het antwoord. Ik vraag me nog steeds af waar die 2 mensen voor nodig waren. Me een prettige dag wensen? Automatisering. Digitalisering. Zo weinig mogelijk zelf, of met elkaar doen.
Mijn vraag rest; wat staat ons nog te wachten? Een verbod op het niet beschikken over mobiel bankieren en 5G?
Thuis studeren, thuis werken. Zoom meetings, videobellen. Thuisbezorgd, gordijnen dicht. Hele dagen naar schermen zitten staren en dan klagen over slaapproblemen. Woonkamer, badkamer en keuken interieur wat alleen nog bestaat uit triplex of multiplex met laminaat erop geplakt, maar ik heb mensen meegemaakt die dachten dat dat buiten in de tuin ook wel kon staan of hangen. Nep. Alles nep. Slechter. Sneller stuk. Weggooien, nieuwe bestellen, morgen in huis. A.I die boeken inclusief kaft, muziekstukken en songteksten generaliseert, of foto's maakt die niet van echte (analoge) foto's te onderscheiden zijn. Rookverbod op terrassen in de buitenlucht. Enge plaatjes op pakjes sigaretten maar niet op pakken vlees en vis. Plastic planten bedekt met stof.
Geen kijkwaardige satire meer op tv, kijkwaardig als in; je moet je hersens nog een beetje gebruiken om het te begrijpen. Het lachen om achterlijkheid is begonnen bij Oh Oh Cherso. Daarna is zwakbegaafden een tv programma geven in gestaag heel gewoon geworden. Mensen die daadwerkelijk kunnen lachen om zulke flauwe en inspiratieloze sketchprogramma's als Komt een man bij de dokter, Rundfunk, Sluipschutters en Bonkers getuigen eigenlijk van een perfecte weerspiegeling van de hedendaagse maatschappij. We zijn onbewust getransformeerd naar lege hulzen die elkaar niets meer te bieden hebben. Het zal mij niks verbazen als er een verbod op humoristische ironie en cynisme komt, want dat kan als kwetsend ervaren worden. Niemand heeft het door ook, dat bijvoorbeeld op een “soort van fatsoenlijke” radiozender alleen platen worden gedraaid van voor 1990. In de top 2000 staan bij wijze van al 30 jaar dezelfde 2000 nummers. En wie het wel doorheeft haalt zijn schouders op. We schrijven geen geschiedenis meer. Waar is het radiostation voor kleinere opkomende bands, waar zijn de alternatieve radiostations? Op je smartphone.
Vliegtickets goedkoper dan treintickets naar dezelfde bestemming. Hoe? In een trein passen meer mensen, het is trager, het rijdt op stroom in plaats van kerosine, je hebt 3 man personeel nodig vergeleken met ik gok zo’n 40 man? om te vliegen. Inchecken, fouilleren, boarden, koffers in en uitladen, buschauffeur, piloot, stewards en stewardessen, security, schoonmakers, en zo heb ik waarschijnlijk nog talloos vliegveld personeel over het hoofd gezien. De allang verloren war on drugs waar miljarden in omgaan, iedereen weet, dat als het zelfs niet uit gevangenissen te houden is, dat het misschien wel verloren tijd en energie is en de boel legaliseren de enige logische oplossing zou zijn. Maar het kan toch niet zo zijn dat honderden duizenden mensen hun drugsopsporings-gerelateerde baan kwijtraken. Milleuzones voor 50cc 2-takt brommertjes (die mits onderhouden over 100 jaar nog niet stuk zijn) met een paar kilometer verderop havens vol containerschepen die er per 24 uur 200.000 kilo diesel doorheen stoken om in vierdubbel plastic verpakte plastic rommel van Aliexpress, Alibaba, Temu en Wish op te halen wat in de verpakking nog al net niet stuk is. Gelukkig is er een 30 dagen-retourbeleid en kan je na een hoffelijk gesprek met een chatbot je kapotte plastic bende gratis terugsturen naar China om ze daar weer aan het werk te zetten en je 30 cent netjes teruggestort te krijgen.
De wereldbevolking is van 1800 tot 2000 gestegen van 1 naar 6 miljard, en van 2000 tot 2022 gestegen van 6 naar 8 miljard. Van die op hol geslagen grafiek slaat mijn hart even een slag over. Nog steeds wordt er nergens in de politiek besproken of het wellicht niet handig zou zijn om een verbod van 3-5 jaar op menselijke voortplanting in te zetten. Ik kan me geen reden indenken dat het naast wat woede en protesten kwaad kan als het meest schadelijke ras op deze planeet even flink wordt uitgedund. Waarom wordt er niet gedebatteerd over een verbod op dagelijks vlees eten? Als een baby 80 zou worden zou hij 800.000 kilogram CO2 in zijn leven produceren, zo’n 20000 dieren eten en 120.000 plastic voedselverpakkingen weggooien. Het krijgen van één kind staat gelijk aan 36 trans-Atlantische retourvluchten per jaar.
Gen Z. Kinderen die op hun elektrische fiets van 1500 tot 3000 euro een rit van 3 kilometer naar school maken. Diezelfde fiets gaat na een maand stuk, en is zo gefabriceerd dat het niet zelf te repareren is. Het bedrijf is failliet. Grofvuil. Het maakt allemaal niet uit. Papa haalt wel een fatbike, die schijnen langer mee te gaan en je moet er toch niet aan denken om je zoon te moeten laten trappen. Ze vriendjes lachen hem uit! Jongeren die steeds ongeïnteresseerder lijken te worden en door sociale media (wat eigenlijk alleen nog maar uit snelle flitsende plastic achtige reclames bestaat, in het verleden konden reclames nog wel gezellig zijn) niet meer capabel zijn om een eigen mening te kunnen vormen. Ik kan me niks minder sociaals bedenken dan social media. Alles is uitgekauwd of herkauwd en jonge hersenen worden lui gemaakt. Waar je voorheen naar bijvoorbeeld de bibliotheek, muziek of schilderles, het café, de vrijplaats, het jongerencentrum, het buurthuis, een kampeerwinkel of een reisbureau moest om informatie te vergaren/door te geven of te vragen aan iemand hoe het gaat, open je nu de smartphone. Je hoeft niemand meer in het echt te spreken. Iedereen kan alles zonder al te veel moeite leren, wat subliem klinkt zou je denken. Maar als je begint aan een nieuwe hobby zonder het ECHT te willen en er ECHT voor te gaan, zonder je hart erin te hoeven steken, zal je werk nooit een ziel gaan krijgen. Alles is op het scherm te zien zonder erbij te hoeven zijn, wat resulteert in nergens meer enthousiast van worden, of van te schrikken, of wat voor emotie dan ook te ervaren. Als alles toegankelijk is zonder enige inspanning te hoeven leveren, ontstaat er niets meer dan afvlakking. De paradox is dat door de overvloed aan “mogelijkheden” er juist desinteresse ontstaat. "Heb ik al gezien."
Ik vergelijk documentaires uit de vorige eeuw met gesprekken met jongeren die ik soms heb en het verschil is gigantisch. De woordenschat, algemene kennis, interesses, het anders durven denken en doen dan een ander, liefdevol, betrokken. Wat ik nu zie is een kille afstandelijkheid, en een liefde voor digitale connecties. Geïnspireerd door achterlijke kwakzalvers genaamd influencers. Onverschillig naar actualiteiten. Taalverloedering. Nergens zin in. De laat maar en het zal allemaal wel mentaliteit. Het is bewezen dat het scrollen door feeds van Instagram, TikTok en YouTube zorgen voor een verhoogde afgifte van dopamine, maar weer stopt zodra de smartphone terug in de broekzak gaat. Wat maak je zelf nog mee?
Dus, Putin, wanneer laat je je kernbommen vallen? Wel met elektrische bommenwerpers graag, een beetje aan het klimaat denken met z’n allen.
submitted by dropsleuteltje to nederlands [link] [comments]


http://activeproperty.pl/